MUĆKALICA U ELEMENTU

- 5-6 kom crvenih paprika
- 3 kom paradajza
- 2 glavice crvenog luka
- začini (ljuta paprika, so i biber)
- 1 šaka peršuna svežeg
- 2 kašike masti
- 500 g svinjskog vrata (može i mešanog mesa)
- pirinač
Leskovačka mućkalica
Po tatinom receptu u mućkalicu je uvek dobro ubaciti svinjski vrat, a tu je i neki komad junetine. Zlatno pravilo – meso ide prvo na roštilj, pa u šerpu.Sastojci
- 5-6 kom crvenih paprika
- 3 kom paradajza
- 2 glavice crvenog luka
- začini (ljuta paprika, so i biber)
- 1 šaka peršuna svežeg
- 2 kašike masti
- 500 g svinjskog vrata (može i mešanog mesa)
Uputstvo
Ispecite papriku na šporetu (ili ringli) i stavite je u posudu da se potpari kako bi se lakše oljuštila. Paradajz prelijte vrelom vodom i nek odstoji 10-15 min, kako bi lakše skinuli kožicu (može i paradajz sos kao zamena)
Isecite povrće, luk i peršun, dodajte začine i 2 kašike masti. Izdinstajte i ubacite kockice pečenog ili još bolje grilovanog svinjskog vrata. Dodajte još malo peršuna.
Mućkalica nema pravilo za meso, možete staviti više različitih vrsta, ali zapamtite ovo: najukusnije je meso sa roštilja. Uz mućkalicu najbolje ide i domaća POGAČA:- 700g brašna- 400ml tople vode- 100g masti- 2 suva kvasca (ili jedan svež, ali vam za to treba i par kašika mleka i kašika šećera)Pomešajte brašno, kvasac i dodajte vodu i mast (polovinu). Ostavite da narasta 30 min, zatim premesite u tepisiji na ostatku masti (ne koristite brašno). Ostavite još 20 min da se podigne i ubacite u zagrejanu peć ili rernu (180 stepeni) Pecite 20-25 dok ne porumeni.