DOZVOLJENO

POVRCE U HRONO ISHRANI

Kapar , Karfiol, Keleraba, Kelj, Kupus, Komorač, Artičoka, Bamija, Brokoli, Blitva, Sveža cvekla, Svež celer, Luk (sve vrste), Masline, Krastavac, Paradajz, Pečurke (sve jestive), Paprika, Prokelj, Plavi paradajz, Praziluk, Rotkvice, Ren, Salate (sve vrste), Spanać, Tikvice, Šargarepa (sveža), Špargla, Zelje, Leblebije.

VOCE U HRONO ISHRANI van restrikcije uglavnom sa niskim glikemijskim indeksom:

Bobičasto voće, Citrusi, Sveže jabuke, Brusnica, Sušene jabuke, Smokve (sveze), Nektarine (sveže), Breskve (sveže), Šljive (sveže), Dunja (sveža), Šipak (sveži), Kuvano voće – kompot, bez šećera, Grejp (svež), Marakuja, Kruške (sveže), Mandarina, Tangerina, Kupina, Dud, Borovnica, Trešnje, Maline (sveže), Crvena ribizla, Jagode (sveže).

DOZVOLJENA ULJA (hladno ceđena) u hrono ishrani su:

Maslinovo ulje, Ulje od komina masline, Kokosovo ulje, Ulje od koštica grožđa, kao dodatak salatama i obrocima.

Svinjska mast za  termicku obradu, dinstanje i pripremu obroka.

U HRONO ISHRANI DOZVOLJENA BRASNA:

Heljdino, Ovseno, Ječmeno, Proseno, Ražano i Speltino.

DOZVOLJENI MLECNI PROIZVODI U HRONO ISHRANI

Mlad sir, Sitan sir, Švapski (sremski) sir, Kiselo mleko, Domaći kefir (ali ne odmah na početku dijete), Feta sir (ne tako često, jer je dosta slan), Kajmak (isto ne tako često), Pavlaka (ređe), Sveža mocarela (ređe).

Jaja i mlecne proizvode ne konzumirati u okviru jednog dana.

Mlecni proizvodi jednom u toku dana do 4 puta u sedmici

Pirinac se ne konzumira u toku restikcije, moze povremeno integralni , krompir nije zabranjen ali se ne preporucuje i ne kombinuje sa proteinima. Pecurke sa kombinuju samo sa povrcem. Supe i corbe bez rezanaca. Bez sirceta u hrono ishrani, Limunov sok je dozvoljen i stevija kao zasladjivac ITD, ITD…