Uloga proteina u ljudskom organizmu

0

Da li znate koji to sastavni deo tela se stalno razlaže i obnavlja? Dok se masti i ugljeni hidrati skladište u organizmu, proteini se iznova stvaraju i razgrađuju. Zato je neophodno svakodnevno u organizam unositi namirnice koje sadrže protein, bez obzira da li su proteini životinjskog ili biljnog porekla. Međutim, treba znati kakvu zapravo funkciju u organizmu imaju proteini. Oni se stalno razlažu i obnavljaju. Za njihovo razlaganje zaduženi su želudačni sokovi koji se luče nakon svakog jela, da bi se ovaj proces iznova obnavljao neophodno je da se obezbedi adekvatan nivo proteina koji se unose, kao i energije.

Da proteini imaju značajnu ulogu i da su veoma važni za ljudski organizam pokazuje podatak da su oni sastavni deo enzima i hormona. Takođe, veoma su važni za održavanje imunološkog sistema, a gradivni su element mišića. Da bi se dobila dovoljna količina energije koja je potrebna organizmu zaslužni su proteini, a njihova uloga je značajna i za koagulaciju. O višestrukoj ulozi koju proteini imaju najbolje je da se obratite stručnjaku, a ono što je važno jeste da se manete predrasuda koje su u vezi sa smanjenjem broja kilograma.

Mnogi danas imaju problem sa kilogramima. Brojna istraživanja pokazala su da se broj gojaznih iz godine u godinu drastično povećava, a razlog tome navodi se mala fizička aktivnost, nedostatak vremena za aktivnosti, konzumiranje brze hrane i gaziranih pića i slično. Međutim, oni koji pažljivo biraju svaki zalogaj, trebalo bi da znaju da nekadašnji stavovi stručnjaka o gubitku kilograma ukoliko se samo konzumiraju namirnice koje sadrže protein, odnoso samo meso, više ne piju vodu. Naime, brojne studije pokazale su da su dijete koje sadrže nizak nivo ugljenih hidrata efikasnije nego dijete koje se baziraju na unošenju nižih količina masti.

Zdrave namirnice za zdrav život

U svakom slučaju, mogu se pronaći različite dijete koje vam navodno garantuju brzo gubjenje kilograma, ali ne dajte se zavarati. Nekada je bolje da idete postepeno, jer ako brzo skinete veliki broj kilograma, ko vam garantuje da neće doći do jo-jo efekta. Zato, ako niste sigurni šta je dobro za vaš organizam, posavetujte se sa stručnjacima, oni sigurno znaju. Međutim, ukoliko sami želite izračunati koji je optimalan broj proteina koji treba da unesete na dnevnom nivou onda bi trebalo da znate koliko tačno imate kilograma.

Prema nekim istraživanjima, odrasloj osobi potrebno je na dnevnom nivou oko 0,9 grama proteina po kilogramu. Naravno, ako vas mrzi da računate količinu i grame koje unosite, onda se potrudite da vaša ishrana bude raznovrsna i bogata proteinima. Važno je da hrana koju konzumirate bude zdrava, a ako je raznovrsna, onda ćete sigurno uneti i dovoljnu količinu amino kiselina koja vam je potrebna. Preporučuje se da nikada ne jedete isključivo protein, već bi trebalo da ih kombinujete sa vlaknima koja su zdrava za vaš organizam. Izbegavajte masno meso, a svakako najbolje je da jedete piletinu i ribu. Savetuje se da govedinu, svinjetinu i drugo crveno meso jedete s vremena na vreme i da izbegavate masne komade ovog mesa. Kada su mlečni proizvodi u pitanju, birajte isključivo proizvode koji sadrže manje masnoće. U svakom slučaju, siguran recept za zdravu ishranu svakako je kombinovanje različitih proteina, minerala i vitamina i u malim količinama tokom svakog obroka.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *